Birthe's Madside

 

Æblecider 

Fra bogen "Den selvforsynende have" af John Seymour har jeg sakset følgende opskrift. Jeg har endnu ikke selv prøvet den, og når jeg gør det, vil jeg bruge min saftcentriuge i stedet for som der står at knuse æblerne på anden vis for at få saften ud, og jeg har også tænkt at jeg ville bruge en vinballon i stedet for de foreslåede krukker/kar.

  • æbler

  • sukker

  • vingær

Hvis man presser æbler, hælder saften i et kar og lader saften stå tildækket mod uønskede organismer, bliver saften efterhånden til cider. Men denne cider vi være så hårrejsende skarp og ram i smagen, at kun en forhærdet dranker vil kunne acceptere den. For at lave en cider, som indbudte naboer kan nyde med glæde, må man tilsætte sukker. Hvis de er utålmodige, og man ønsker at sætte mere fart i gæringen, er man også nødt til at tilsætte gær. Vingær arbejder hurtigere end vildgær.

Det er næsten umuligt at anslå hvor meget cider man får ud af en vis mængde æbler. Men som en grov vejledning kan man regne med omkring 5 l saft af ca 7 kg æbler. Den bedste cider får man af en blanding af søde og sure æbler. Hvis der blandes skovæbler i, stiger garvesyreindholdet, hvilket kun er en fordel.

Man skal ikke have for travlt med at plukke æblerne. Vent til de er helt modne - bedst er det at plukke dem fuldmodne og så lade dem ligge i nogle dage og blive bløde. Det gør ikke noget, at der er nbedfaldne og stødte æbler imellem - det synes ikke at have indflydelse på ciderens kvalitet. Dernæst knuses æblerne. Hertil er en cidermølle ideel, men det er et dyrt redskab at købe. I stedet kan man bruge en eller anden hård genstand, feks en kølle, blot den ikke er af metal. Knusning med håndkraft er imidlertid meget anstrengende, jeg har engang set nogen bruge en gammeldags tøjrulle, den viste sig at være meget effektiv. Når æblerne er blevet til pulp, hældes saften i et gæringskar - en trætønde eller stentøjskrukker er velegnede - mens pulpen pakkes ind i grove klædestykker. Disse pakker stables oven på hinanden i en frugtpresse, og presses 2-3 gange for at få al saften ud. Hæld saften over i gærkarret og tilsæt en gærtype efter eget valg.

Ønsker man en sød cider, omstikkes den gærende cider så den befries for bundfaldet, og for hver 50 l tilsættes ca 3 kg sukker. Lad cideren gære endnu en uge, og stik den atter om.

Hvis man ikke har plads eller midler - eller æbler - til at fremstille cider i denne målestok, er der en simplere metode til ciderfremstilling i lille målestok.

Skær de bløde fuldmodne æbler ud i megetsmå stykker. lav dem til pulp, hvis det er muligt, hæld pulpen i en krukke, og hæld kogende vand over, så den er dækket. Lad krukken stå tildækket i 10 dage, si derefter væsken fra, tilsæt 500 gr sukker for hver 5 l, hæld på flasker og sæt gærlås på eller stik en tot vat i hver flaske. Tilproppes efter 2 uger.

Cider bliver bedre af at lagre.

Hvis man ønsker en mousserende cider, starter man med at fylde en tykvægget flaske med skruelåg halvt med gærende cider og stiller den et lunt sted. 6 timer senere lukker man op for flasken. Hvis der er afsat et tykt bundfald, og flasken har kraftigt overtryk, er cideren endnu ikke parat til at komme på flasker. vent tilder ikke kommer kaftigt bundfald, og der kun er et svagt overtryk i flasken.

Man kan lave en æblevin af skovæbler som både er skarpere og sødere end cider. Overhæld 5 kg skovæbler skåret i skiver, med 5 l vand, tildæk og lad det stå og trække i 1 uge. Si det, og tilsæt 1,5 kg sukker for hver 5 l most. Lad det stå og gære i 3 dage, fjern skummet, og stik om i en anden beholder. Når gæringen efter ca 2 uger er ophørt, hældes vinen på flasker og tilproppes.

Kilde: John Seymour: "Den selvforsynende have" - Mette Gottlieb

 

 

Birthe's Madside