Birthe's Madside

 

Hvordan man laver god øl

  • 50 liter sød urt af 22 kg malt eller 8 kg lys maltekstrakt

  • 1½ kg krystalsukker

  • 150 g humle

  • vand, så en 50 liter spand er fyldt ved afslutningen

  • og, hvis man er folklorisk - og det er jeg: en håndfuld groft køkkensalt

Vej humlen af og nulr den ud i bunden af mælkejungen. Fyld jungen trekvart med rent koldt vand, og sæt den til kogning på den elektriske kogeplade. Bør stå på en kraftig asbestplade, hvis man arbejder indendørs. Oven på jungen kan man passende anbringe dunken med maltekstrakt. Maltekstrakten er tyktflydende og besværlig at arbejde med ved normal temperatur, men bliver lind og bekvem, når malten lunes samtidig med at vandet bringes til kogning. Når vandet koger, vejes de 8 kg maltekstrakt og 1½ kg krystalsukker af og hældes i jungen sammen med den håndfuld groft køkkensalt, der nævntes før. (Årsagen til krystalsukker og ikke almindelig stødt melis skal nævnes : Der er svovlforbindelser i virksomhed ved den rensningsproces, der gør stødt melis så skinnende hvidt. og øllet kan ikke lide svovl.) Herefter skal der koges i 2½ time efter humlens alder og med jævnlig omrøring.

Kilde: Jan Heidelbach Jensen

 

 

Birthe's Madside