Birthe's Madside

 

Kold, kogt laks
4 personer
  • 1 kg laks, gerne midterstykket

Skyl og rens laksehovedet godt. Skræl guleroden, og del den et par gange. Pil løget, og del det et par gange. Bring vandet med laksehovedet i kog. Skum det. Tilsæt saltet og de andre ingredienser til kogelagen. Kog den under låg i ca. halvanden time. Si lagen, og lad den afkøle helt. Læg laksen i en gryde - gerne på en rist. Hæld så meget af den kolde lage ved, at fisken netop er dækket. Bring lagen i kog - den må kun 'skælve'! Kog laksen i ca. 20 minutter, hvorefter den tages forsigtigt op af gryden og lægges på et klæde, så den ikke er så våd ved serveringen. Fjern skindet, og læg laksen på et fad. Skær citronen i 8 både, og læg dem ved siden af laksen. Skyl dilden, klip den i mindre stilke, og læg dem på den anden side af laksen, f.eks., sådan lidt dekorativt....

Sovs: Hak kapersen fint, skyl persille og dild, og hak også det fint. Rør sennep, kapers og dild i sovsen og smag den til med salt og peber. Hvis du vil have en tykkere sovs, kan du blande lige dele creme fraiche 18% og 38%.

I øvrigt: Laksen kan koges i tykke skiver. De lægges i den 'skælvende' lage og 'skælver' med i ca. 10 minutter. Halvdelen af den siede kogelage kan erstattes af tør hvidvin. Som sovs kan også benyttes creme fraiche 18% rørt op med Knorrs hollandaisesauce, evt. med et par ekstra dråber citron.

Kilde: Patricia Margaret Thomsen

 

 

Birthe's Madside