Birthe's Madside

 

Store rejer i sherry
Forretter 6 personer
  • 1 kg store rejer (nordsø) med skal
  • 1 spsk olivenolie
  • 25 g smør
  • 75 g serrano skinke (*)
  • 1½ dl fiskefond, eller 1 dl tør hvidvin (**)
  • 25 g mel
  • 25 g smør
  • 2 dl mælk
  • evt. lidt dijon sennep
  • 1 dl tør sherry (fino)
  • Hakket persille

(*) Til denne ret bruges- nærmest som krydderi - lidt af den spanske Serrano skinke. Den kan købes i enkelte specialforretninger, men anden lufttørret skinke som fx. Parma kan også bruges. Almindelig kogt skinke giver næppe samme resultat.

(**) Floyd bruger fiskefond til den sovs rejerne serveres i. Men vi pillede rejerne, svitsede halvdelen af skallerne i lidt hed olivenolie, tilsatte 1 dl hvidvin og lige så meget vand, lod det småkoge i 10 minutter og brugte den siede lage i stedet. Det fungerede fint.

Smelt smørret i en kasserolle, tilsæt melet og lad det varme godt igennem inden mælk og fond/lage gradvist piskes i. Lad det simre, til sovsen er pænt jævnet og tilsæt en anelse mere mælk, hvis den er for tyk. Smag til med salt og peber. Kom smør og olivenolie på panden lige inden serveringen. Når det er rygende varmt, svitses rejerne og den finthakkede skinke heri et kort øjeblik - kun lige til rejerne er gennemvarme. Tilsæt sherryen, lad det bruse af, hæld væden fra panden i sovsen, og varm den kort igennem. Smag evt. til med lidt dijon (ifølge Floyd - vi fandt det overflødigt). Fordel de varme rejer på tallerkener, hæld sovsen over og drys med persille. Server groft brød til.

Kilde: Jyllands Posten d. 25-marts-1995.

Opskriften inspireret af den lystige engelske tv-kok Keith Floyd, der sjældent ses på skærmen uden et glas vin i sin umiddelbare nærhed.

 

 

Birthe's Madside