Birthe's Madside

 

Kalkunpakker med sauce Madeira
4 personer

Kan bruges som både (stor) forret eller (let) hovedret.

  • Kalkunpakker:
  • 8 plader butterdej (ca. 750 g)
  • 25 g smør
  • 4 kalkunschnitzler (a ca. 150 g)
  • 175 g champignoner i skiver
  • ¼ liter piskefløde
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk citronsaft
  • friskkværnet peber
  • Sauce Madeira:
  • 25 g smør
  • 2 finthakkede (blendede) løg
  • 1 finthakket (blendet) gulerød
  • 1½ spsk hvedemel
  • 4 dl hønsebouillon (terning + vand)
  • 3 persillekviste
  • 1 kvist timian
  • 1 laurbærblad
  • 1½ dl madeira
  • ½ tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 25 g koldt smør i små stykker
  • 1-2 sammenpiskede æg til pensling
  • Tilbehør:
  • let kogte gulerødder og broccoli

Kalkunpakker: Rul hver plade butterdej (ca. 14x18 cm) ud på et meldrysset bord. Lad pladerne hvile i ca. 20 min. Lad smørret gyldne i en pande, brun kalkunschnitzlerne ca 1½ min. på hver side. Tag dem op og lad dem køle af (skal være helt kolde igen!). Kom champignonerne i panden og svits dem i ca 1½ min. Tilsæt fløden og bring dem i kog. Kog blandingen ind ved jævn varme og under omrøring i ca. 12 min, til en tyk creme. Smag til med citronsaft, salt og peber. Læg en kalkunschnitzel på fire af dejpladerne. Fordel stuvningen herover. Læg de sidste fire dejplader over, tryk dem sammen med en gaffel og skær hjørnerne af. Pensl med æg. Bag kalkunpakkerne på en bagerist med bagepapir midt ovnen ved 200 grader i ca. 15 min.

Sauce Madeira: Lad smørret smelte i en gryde og svits løg og gulerod i ca. 1 min. Drys melet i under omrøring og hæld bouillon ved. Tilsæt krydderurter og bring saucen i kog. Kog den ind uden låg til ca. 2 dl. (ca. 15 min.). Si saucen. Hæld den sammen med madeira tilbage i gryden og bring den i kog. Kog saucen ved kraftig varme og uden låg i ca. 15 min. Samg til med salt og peber. Tag gryden af varmen og pisk smørstykkerne i lidt efter lidt.

Servering: Fordel kalkunpakkerne på tallerkener og hæld saucen over. Pynt med broccoli og gulerødder.

Kilde: Morgenavisen Jyllandspostens opskriftskonkurrence 1992. Hæftet 'Let dansk mad - Jan Holm, Gorm Bagger Andersen

 

 

Birthe's Madside