Birthe's Madside

 

Arnes' Julegløgg
(4 - 6 Personer)

Ps. Denne opskrift har Arne "komponeret" til en konkurrence, udskrevet af DR i December 1995. Den vandt 1. præmie d. 07-12-1996. Velbekomme!

  • 1 flaske rødvin (tag ikke den bedste du har)
  • 2 dl julebryg
  • 1½ dl portvin
  • ½ dl whisky
  • 4 stk appelsinskiver
  • 2 stk citronskiver
  • 50 g brun farin
  • 4 stk hele kardemomme
  • 1 stk hel ingefær
  • 1 stk hel kanel
  • 10 stk hele nelliker
  • 100 g rosiner
  • 50 g mandler

Rødvinen hældes op i en gryde, tilsæt nu, julebryg, portvin og whisky i nævnte rækkefølge; på en sådan måde, at det der kommes i, kun lige kan anes, men ikke dominerer smagen, (derfor vil angivne mængder være ca. mål, da ikke al vin og spiritus er lige sød/tør, eller stærk). Gryden sættes over svag varme, varmes op lige til under kogepunktet ( må ikke koge ). Imens gløggen varmer, hakkes de smuttede mandler groft; de kommes i sammen med rosinerne ( de forholdsvis mange rosiner i denne opskrift; er pga. sukkerstoffet og smagen, fremfor en større mængde farin). Krydderierne kommes i en lille gryde med 1½ dl. vand ( må gerne brækkes el. skæres lidt i stykker først ). De koger i 3-5 min; hældes gennem en sigte ned i gløggen, kommes tilbage i den lille gryde hvor de igen koger 3-5 min. i 1½ dl. vand, (vent! med, at komme anden kogning i før til sidst). Kom nu citron og appelsinskiver i inden der smages til med farin og det sidste afkog af krydderierne.

Copyright: Arne Andersen

Kilde: Arne Andersen personligt.

Af Arne Andersen Bogensevej 383 5270 Odense N.

 

 

Birthe's Madside