Birthe's Madside

 

Irsk julekage

Bag kagen i starten af december. Kom mandelmassen på små to uger før jul. Kom glasuren på dagen efter. Snemænd, grankviste og lignende skal "jogges" ned i glasuren inden den stivner

  • 225 g hvedemel
  • 225 g smør
  • 225 g sukker
  • 4 æg
  • 1 dl whisky
  • 2 tsk fintreven appelsinskal
  • 1 tsk reven citronskal
  • 225 g korender
  • 225 g lyse rosiner
  • 110 g mørke rosiner
  • 110 g hakkede cocktailbær
  • 50 g kandiseret citronskal
  • 75 g hakkede mandler
  • Mandelmasse:
  • 1 stort æg
  • 1 tsk whisky
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 225 g finthakkede mandler
  • 225 g flormelis
  • 225 g sukker
  • Glasur:
  • 2 store æggehvider
  • 2 spsk citronsaft
  • 450 g flormelis
  • 1 æggehvide
  1. Smør siderne på en 28 cm springform og beklæd både bund og sider med bagepapir, således at papiret rager 5-6 cm op over formens kant.
  2. Sigt melet og stil det til side. Rør smør og sukker luftigt og lyst, rør æggene i ét ad gangen. Rør derefter mel, appelsinskal, citronskal og whisky i dejen. Rør til sidst de øvrige ingredienser i dejen. Hæld dejen i formen og bag tre timer ved 150 grader. Lad kagen køle af et kvarter i formen før den køler endeligt af på en rist. Den kan serveres, som den er eller opbevares køligt og tildækket op til to måneder efter at den er bagt.
  3. Kom alle ingredienser til mandelmassen i blender og blend til massen er ensartet. Køl massen af en time.
  4. Pisk citronsaft og æggehvider letskummende. Tilsæt flormelis og pisk til massen er blød og skummende. Beklæd skålen med film til glasuren skal bruges.
  5. Rul mandelmassen ud på en plade eller et stykke bagepapir drysset med flormelis til en diameter på ca. 35 cm tommer. Pisk den enlige æggehvide sammen og pensl kagens top og sider med den. Vend kagen ud på midten af mandelmassen og vend så det hele rundt. Pres mandelmassen godt til over på kagens top og sider. Lad den tørre mindst 4 timer. Smør glasuren ud over kagen og opbevar den tildækket til den skal spises (senest til påske!)

NB! Stilles kagen køligt og fugtigt vedbliver glasuren med at være blød. Opbevares den tørt og lunt bliver glasuren hård.

Kilde: Meyers Køkken

 

 

Birthe's Madside