Birthe's Madside

 

Stig's chili con carne
Oksekød, hovedretter 4 personer
  • 250 g tørrede bønner
  • 500 g hakket oksekød
  • 250 g løg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 dåse tomatkoncentrat (lille)
  • 1 laurbærblad
  • Tilbehør:
  • Salat med tomater og agurk
  • Brød (pita- eller flütes)

Bønnerne (enten brune eller røde kidneybønner) skal ligge i blød 16-24 timer i koldt vand. Derefter skylles de grundigt og evt. Urenheder (småsten f.eks.) Fjernes. Herefter koger man dem sammen med laurbærbladet i 40-50 minutter. De må ikke koge ud.

Løgene hakkes og brunes let i lidt olie, hvorefter kødet tilsættes, sammen med første omgang chili. Jeg plejer selv at bruge 6-8 theskeer sambal oelek, rigeligt med cayennepeber, samt nogle tørrede og/eller syltede chilier. Dette er "normalt" stærk - dvs. At den giver de fleste sved på panden, men kan spises af stort set alle.

Man kan evt. Mindske chili-mængden og istedet blot sætte det på bordet når retten serveres, men dette giver efter min mening slet ikke samme smag, som når det har stegt sammen med kødet og de hele chilier er blevet kogt sammen med resten.

Kødet smattes godt og grundigt ud, indtil det er blevet til en kedelig grå masse. Herefter tilsættes de flåede tomater og tomatkoncentratet, man rører grundigt rundt og der skrues lidt ned for varmen og lægges låg på.

Gryden skal nu stå og småkoge i minimum ½ time og gerne i en time eller længere.

Serveres med salat og/eller brød til (flütes eller pitabrød). Af drikkevarer er øl og postvand det bedste. Man _kan_ godt drikke vin til, men det er dels lidt synd (vinen er svær at smage..) Og dels risikerer man at drikke 2 flasker per person, hvis chilien er stærk :-)

Hvis du er interesseret i det bedste resultat, så: lad være med at bruge dåsebønner. Brug oksekød af ordentlig kvalitet (dvs. ikke noget til 15 kr. per 500 gram!). Lad det koge i minimum en time.

Kilde: Grundopskriften kommer fra "Kogebog For Ungkarle" :-), men er modificeret af mig iht. min smag.

 

 

Birthe's Madside