Birthe's Madside

 

Couscous
4 personer

Couscous er egentlig en tidskrævende ret, men man kan snyde lidt ved at anvende kikærter på dåse. Her tilberedes ragouten i ovnen, fordi det giver det møreste kød og den mest aromatiske sauce, men retten kan også laves på komfuret, i så fald bør stegetiden nedsættes til en time.

  • 1 dåse kikærter eller ½ kop tørrede

  • 500g lammekød fra bov eller nakke, skåret i tern

  • 2 spsk smør

  • ¼ tsk gurkemeje

  • 1 knsp safran

  • peber

  • ½ tsk stødt ingefær

  • ½ tsk cayennepeber

  • 1 tsk paprika

  • 2 laurbærblade

  • 2 dl bouillon

  • 3 løg skåret i 4 måner

  • 2 fed knust hvidløg

  • 1 spsk olie

  • ½ tsk kanel

  • ½ tsk sukker

  • 2 gulerødder skåret i mønter

  • 2 courgetter skåret i tykke mønter

  • 2 majroer

  • 3 tomater eller ½ dåse tomater

  • ½ dl rosiner

  • 50 g smuttede mandler

  • Couscous:

  • 300 g couscous

  • 1 tsk salt

  • 8 dl kogende vand

  • 40 g smør

Tørrede kikærter sættes i blød natten over. Puttes i frisk koldt vand og koges ca. 1 time til de er møre. Når de er afkølede kan den yderste skal fjernes. Dette har dog kun en æstetisk betydning.

Tænd ovnen og indstil den på 150C. Smelt smørret i en gryde, som kan tåle at komme i ovnen. Brun lammekødet heri, tilsæt krydderierne og lad dem stege 1 minut ved lav varme. Tilsæt bouillon, bring gryden tilbage til kogepunktet, læg tætsluttende låg på, sæt gryden i ovnen, og lad retten stå her i 1½ time. Varm olien i en lille gryde, læg løg og hvidløg heri og lad det stege ved svag varme i 5 min. Tilsæt sukker, kanel, rosiner og lad det simre lidt.

Når lammet har stegt i en time, tgaes gryden ud af ovnen, grønsager, kikærter, løg og rosiner tilsættes. Sæt gryden tilbage i ovnen og lad retten stege endnu en ½ time. Smag retten til med salt og krydderier, tilsæt hakket persille og mandlerne.

I mellemtiden puttes couscousen i en gryde. 8 dl vand bringes i kog, salt puttes i, og vandet hældes på couscousen. Læg låg på og lad det stå i 5 min. Tilsæt smørret, rør rundt og læg låg på igen, og lad gryden simre over svag varme i 5 min.

 

 

Birthe's Madside