Birthe's Madside

 

Katalansk lammekølle
Lam - Personer: 6
  • 1 lammekølle (1,5kg)
  • 1 spsk frisk hakket rosmarin
  • 1 spsk citronsaft
  • peber
  • Fond:
  • ben fra lammekøllen
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 porre
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 2 kviste timian
  • 5 stilke persille
  • 5 peberkorn
  • 3 dl tør hvidvin
  • 7 dl vand
  • Sauce:
  • 2 spsk olivenolie
  • 20 hele fed hvidløg (pillede)
  • 4 dl fond
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 modne tomater
  • 1 spsk hvedemel
  • Tilbehør:
  • kartofler skåret i både
  • gulerødder
  • broccoli
  • evt. oliven

Fonden: Lammekøllen udbenes og snøres. Gnides med hakket rosmarin, citronsaft og peber. Trækker 2 timer i køleskab. Lammebenet brunes i olivenolie. Grøntsagerne deles i mindre stykker og svitses med. Krydderurter, peber, vin og vand tilsættes. Snurrer under låg i 1 time. Sies og koges ind til 4 dl.

Saucen: Lammekødet brunes på alle sider i olivenolie. Drysses med salt og peber. Hvidløgsfedene svitses med. 2 dl fond og tomatpuré tilsættes. Tomaterne skoldes, flås og kernerne fjernes. Tomatkødet hakkes og tilsættes. Snurrer under låg ca. 1 1/4 time. Undervejs tilsættes resten af fonden. Kødet tages op og trækker under folie 20 min. Saucen jævnes med hvedemel udrørt i lidt vand og koges igennem nogle min.

Tilbehør: Kartoffelbådene dryppes med olie, salt og peber og bages i ovnen ca. 1 time ved 200°. Gulerødder og broccoli dampes.

Lammekøllen skæres i skiver og serveres med saucen, kartoffelbådene og de dampede grøntsager. Evt. kan der også serveres en skål sorte oliven som tilbehør.

Drikkelse: En kraftig rødvin fra omkring Pyrenæerne, evt. en Banyuls.

Kilde: Vinklub Nr. 1, marts 1993. Kilde: Andre Dewald, 11 Maj 93

 

 

Birthe's Madside