Birthe's Madside

 

Lamme- eller kalvefrikassé
  • ½ kg lamme- eller kalvesmåkød

  • 1½ l vand

  • salt

  • 2 løg

  • 2 stænger bladselleri (eller ¼ knoldselleri)

  • ½ persillerod

  • 1 porre

  • evt. ½ pastinak

  • 2 store kartofler

  • 1 spsk. tørret timian

  • 1 lille bdt dild

  • lidt citronsaft

  • salt og peber

Kom kødet i en gryde, tilsæt vand og salt. Varm langsomt op til kogepunktet. Snit løg, bladselleri, persillerod, porre og evt. pastinak. Kom grøntsagerne i gryden. Lad det simre 30 min. Snit og skær kartoflerne i pæne stykker. Kom kartofler, timian og dild i gryden. Lad det simre igen i 1 time ved svag varme. Tag kød og grøntsager op i et fad med en hulske. Kog væden halvt ned, kom kødet og grøntsagerne tilbage i saucen sammen med lidt citronsaft, salt og peber.

Fedt-E%: 30

Sørens fif: Du kan også komme hakket persille over. Hvis du vil, kan du, inden du kommer kødet tilbage i væden, røre 3 æggeblommer, 3 spsk. 18% cremefraiche eller piskefløde sammen og komme det i. Hæld det forsigtigt op i gryden med saucen. Varm det op til 60-70 grader (saucen må ikke koge). Du kan også bruge kalkunstykker, så skal kogetiden kun være ca. 30 min.

Retten kan holde sig i 3 dage. 2. dagen skal der en smule vand eller mælk i.

Servér retten med et stykke ristet brød. Du kan også riste nogle champignon og servere sammen med frikassén og det ristede brød. Hvis frikassén skal være endnu mere sund, så riv nogle rå gulerødder og kom i, når retten er varmet igennem.

Flere fif: Laves retten som lammefrikassé, så køb 1 udbenet lammehals. Krydr det med salt og peber indeni. Tag 1 porre, skyld den og kom den inden i. Sæt nåle i eller bind snor om og kog halsen. Skær et par skiver fra og gem dem i køleskabet. Servér dem som pålæg. Det smager godt.

Servering: Servér frikassé med nogle gode kartofler eller tilsæt flere kartofler 30 min. inden retten er færdig.

Skinke: ½ kg skinke i tern brunes ved jævn varme i olie, dækkes 1½ gang med vand og tilsættes 250 g ris. Det hele simrer ved svag varme i 20 min. Retten smages til med 1 spsk kokos og 2 tsk karry. Fin at servere sammen med chutney (ananas, mango, fersken eller pære efter smag)

Fedt-E%: 28

Kilde: Søren Gericke

 

 

Birthe's Madside