Birthe's Madside

 

Lammekølle provencale i lergryde
6-8 personer

Jeg vil gerne slå et slag for lergryder. Tilberedningen er nem og man får herlige retter. Hos os bruger vi Römertopf, men de har pt ingen forhandlere i Danmark. Der findes andre. Fordelen ved lergryder er, at der ingen risiko er for, at kødet bliver tørt under stegningen. I dag er "uldsmagen" næsten væk fra lam, så bare kom i gang. Grønsagerne løfter retten op i et helt andet plan.

  • 1 lammekølle

  • 1½ kg kartofler

  • 2 store bdt persille

  • 2-4 fed hvidløg

  • ½ -1 liter hønsebouillon

  • spændende krydderier

  • salt

  • peber

  • smør

  • Grønsager, frit valg, alt skåret i små stykker, men ikke itu:

  • porrer

  • gulerødder

  • champignon

  • selleri

  • tomater

Lergryden stilles i vand 1 time før brug, det er vigtigt! Den tørres af og smør gnides på indersiden. Lammekøllen spækkes med små stykker hvidløg og persille samt salt og peber.

Kartoflerne skrælles og skæres i skiver på 3 mm. De lægges taglagt i bunden af gryden. Udover dem væltes masser af hakket persille og mere hvidløg. Ovenpå lægges lammekøllen med ydersiden opad.

De småtskårne grønsager spredes ovenpå og bouillonen hældes over. Låget kommes på og gryden sættes i ovnen og den skal stege ca 2 timer ved 250 gr. Der behøves ikke anden sauce til end den bouillon, der er mellem grønsagerne, den skal blot koges lidt ind.

Kilde: Carsten Just Munch

 

 

Birthe's Madside