Birthe's Madside

 

Stegt lammekølle med kartoffelgratin
Hovedret - Personer: 4
  • 1 Lammekølle (1½-2 kg)
  • Salt og peber
  • 2 Fed hvidløg
  • 1 ts Rosmarin
  • 50 g Smør
  • Fransk Kartoffelgratin:
  • 1 kg Kartofler2 Hakkede chalotteløg, evt. 1 fed knust hvidløg
  • 1 1/4 ts Groft salt150 g Revet dansk emmentaler
  • Friskkværnet peber1/4 l Piskefløde eller mælk
  • ½ ts Revet muskatnød

Tænd ovnen og indstil den på 225°. Skyl og tør lammekøllen. Gnid hele køllen med salt og peber. Spæk den med små stykker hvidløg og rosmarinnåle. Læg kødet på stegeristen over bradepanden med skindsiden opad. Skær kødet i småstykker og fordel det over kødet. Brun kødet ca. 20 min. Skru derefter ned til 180ø, og steg køllen 20-25 min. pr. kilo, hvis stegen skal være let rødlig indeni. Ønskes kødet mere gennemstegt, beregnes 30-35 min. pr. kilo. Tag stegen ud. Hold den varm under folie og lad den hvile 15 min., for at saften kan samle sig inden udskæringen. Skær stegen i skiver og server den med kartoffelgratin, der bages i ovnen sammen med køllen.

Fransk kartoffelgratin: Bagetid ca. 1 time ved 180 grader. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Læg dem lagvist med krydderier, løg og halvdelen af osten i et fladt, smurt ovnfast fad. Hæld fløde over kartoflerne og drys resten af osten over. Sæt fadet i ovnen når lammestegen er brunet og bag gratinen til kartoflerne er møre. servér kartoffelgratinen til lammesteg, oksesteg, stegt kylling eller som selvstændig ret med grøn salat til.

Tips: I stedet for Dansk Emmentaler kan anvendes Danbo eller 50 g Dansk Grana sammen med 50 g Danbo

 

 

Birthe's Madside