Birthe's Madside

 

Lenas Rijsttafel
10 personer

Jeg er sådan en gammel kone, som lige har haft 50 års fødselsdag, og det syntes jeg skulle fejres på en anderledes måde - ERGO fandt jeg ud af, at jeg ville lave rijsttafel. Men ak, gode dyr var rådne: jeg kunne ikke finde nogen opskrift. Godt nok havde jeg en gammel én fra et ugeblad, men jeg kunne godt tænke mig at få den originale opskrift - derfor søgte jeg overalt på Internet - MEN RIJSTTAFEL FINDES IKKE. Så måtte jeg jo selv komponere noget - dels udfra ovennævnte udklip, dels udfra min fantasi (der sædvanligvis ikke fejler noget). Og heldigvis blev resultatet vellykket, selv om risttaflet ikke bestod af 40 retter, som jeg fandt omtalt i Britannica Online (desværre var der ingen opskrift). Men mine gæster blev mætte, selv om de havde voldsomt besvær med at styre de udleverede spisepinde, og de udviste stor opfindsomhed for at få noget at spise. - Så hermed min opskrift på et vellykket og underholdende RIJSTTAFEL Á LA LENA.

De vigtigste ingredienser er små, mellemstore og store skåle - alt kan bruges, men til det varme, skal de være ovnfaste.

Risttaflet består dels af varme ting, dels af kolde.

VARME RETTER (genopvarmes i ovn før servering):

Jasminris:400 g jasminris koges i to gange så meget vand, som der er ris i ca. 20 min. Der skal være låg på gryden, så al væden ikke fordamper. Dette er IKKE løse ris - men klæbrige, som kan spises med pinde.

Taffelgryde: 1-1½ kg skinkekød i tern, som marineres i ca. 2 timer i en marinade bestående af: 8 spsk. citronsaft, 1 dl Ketjap Benting Manis (sød soyasauce), 1 tysk sort peber, 4 spsk. engelsk sauce. Efter marineringen tages kødet op og tørres med køkkenrulle og brunes i halvt smør og olie. Derefter tilsættes marinaden lidt salt, 1 dl sød chilisauce og 3 dl varm bouillon. Det hele simrer sagte ved svag varme i ca. 10 min. Tilberedt på denne måde kan man lave retten i forvejen og siden genopvarme den i gryden, eller stille den på bordet på en varmeplade.

Pindsvineboller:500 g hakket svinekød, 1 dl mel, 1 æg, 1 dl mælk, salt og peber. Alt røres til en fast fars, som gerne må hvile koldt til dagen efter. Formes til små runde boller, som trilles i kokosmel og frituresteges til de er pænt lysebrune.

Bønnespirer og bambusskud:1 stor dåse af hver - og de tilberedes ens, nemlig ved at blive varmet op i den saft, de ligger i. Efter opvarmningen hældes saften fra og erstattes med 3 spsk. kinesisk soya og 3 spsk. smør.

Smørdampede rosiner:300 g rosiner snurrer sagte i 4 spsk. smør til de er bløde og lækre.

Karrystegte ananasskiver:1 kg ds. ananasskiver i mild, usødet lage. Skiverne afdryppes god, tørres evt. med køkkenrulle og brunes på en stor stegepande. Hvis der kan være 7 skiver ad gangen på pandes bruges 3 spsk. smør og 1 tysk karry for hvert hold.

Smørstegte bananer:6 store, helst grønne bananer, skæres i mindre stykker. Vendes straks i citronsaft - dels for smagens skyld, men også for at de ikke skal blive mørke. Steges hurtigt på en pande i let brunet smør.

Miniruller:Små kinesiske forårsruller, som kan købes i asiatiske dagligvarebutikker i frossen tilstand. Der bruges 35-40 stk. og de steges på pande i en blanding af smør og olie.

KOLDE RETTER:

Tusindårsæg:Ca. 30 vagtelæg lægges i en gryde med koldt vand og koges i 2 min. Afkøles under rindende koldt vand. Æggene bankes let mod bordet, så skallen revner, men den skal blive på. Der laves en meget stærk jasminthe, og der tilsættes 2 spsk. kinesisk soya, 2 spsk. tør sherry og 4 hele stjerneanis. Æggene koges heri ca. 15 min., delvist under låg. Æggene køles af og pilles, og overfladen er nu blevet smukt marmoreret.

Ristet kokos:3 spsk. smør og 3 spsk. olie opvarmes på en pande og der tilsættes 3 dl groft kokosmel. Ristes under konstant omrøring, da det nemt brænder på. Det skal være smukt lysebrunt.

SAUCER (kolde):

Stærk Szechuansauce:1 pose Blue Dragon Szechuan spicy tomato sauce (fås bl.a. i Bilka) opvarmes og tilsættes Sambal Oelek efter behag.

Færdige saucer:Ketjap Benting Manis (sød soyasauce) Sambal Oelek (STÆRK chilisauce) Sød chilisauce Sur/sød sauce Kinesisk soya

Derudover bruges af tilbehør:saltede peanuts - perleløg - sorte oliven - cornichoner (små syltede agurker) - olie og/eller chilimarinerede hvidløg - vandkastanjer - både sød og stærk mangochutney - en lille skål med karry til individuel krydring..... samt hvad du ellers kan finde af "eksotisk" tilbehør.

Kilde: Lena Boye (boye-olsen@email.dk)

 

 

Birthe's Madside