Birthe's Madside

 

Oksekød i sursød sovs (gammeldags)
Skøn på en vinteraften, og så har man oksekødssuppe til !
(4 personer)
  • 1 - 1,2 kg oksebov
  • 3-4 suppeben (okse)
  • 1 liter hønsebouillon
  • 4 gulerødder
  • 1 lille selleri
  • 3 porre
  • 4 spiseske eddike
  • 4 spiseske sukker
  • 2,5 dl fløde
  • 2 dl mælk
  • margerine, mel og salt
  • kartofler
  • kød og melboller

Kog oksebov og kogeben med låg i 4 - 4,5 liter vand (helst dagen før). Koges i 3 1/2 time med 3 tsk salt. Okseboven tages op og gemmes. Kogebenene smides ud ! Når suppen er kølet lidt af, skummes fedtet fra, eller bedre hvis suppen kan stå koldt natten over, så kan man fjerne det stivnede fedt fra overfladen (læg det evt. ud til fuglene). Grønsager og hønsebouillon komme i suppen, og koges ca. 1 time.

75 g magarine smeltes i en gryde og 3 spsk mel kommes i under kraftig omrøring. (pas på det ikke brænder på) Ca. 1/2 liter suppe tilsættes (lidt af gangen) under omrøring ! Mælk og fløde tilsættes, og hvis man ønsker en tyndere sovs, tilsættes lidt mere suppe. Eddike og sukker røres sammen og tilsættes. Okseboven skæres i mundrette stykker, og tilsættes sovsen.

Grøntsager sies fra suppen, og kød og melboller tilsættes.

Servering: Suppen serveres først, og oksekød i sursødsovs serveres efterfølgende med kartofler. Oksekødssuppen kan evt. serveres på ægte Jydsk maner. Dvs. med kogt kold ris (løse) iblandet rosiner som tilbehør.

Af Sigrid Kristensen (mormor)

Kilde: JP Andersen

 

 

Birthe's Madside