Birthe's Madside

 

100 boller

  • 200 g (4 pk.) gær

  • 1¾ l lunkent vand

  • ½ l ymer

  • ½ kg fintrevne gulerødder

  • ½ kg fintrevne gulerødder

  • ½ kg Davre finvalsede havregryn

  • 2½ spsk salt

  • 4 spsk olie

  • 200 g (3½ dl) safir fuldkornshvedemel

  • ca. 2300 g (38 dl) safir hvedemel

  • Pynt:

  • Æg til pensling, sesamfrø, birkes,

  • hørfrø, havregryn og solsikkekerner

Del evt. dejen i 2 portioner. Gæren røres ud i vandet. De øvrige ingredienser tilsættes. Dejen æltes igennem, til den er smidig. Del dejen i 5 portioner og læg dem i hver sin skål, med et fugtigt klæde over. Hæv 1. portion ca. 40 min. 2. portion ca. 1 time. 3. portion ca. 1¼ timer. 4. portion ca. 1½ time. 5. portion ca. 1¾ time.

1. portion dej slås ned, formes til 20 boller og pyntes. Efterhæves ca. 20 min. Gør lige så med de øvrige portioner.

Bagetid: Ca. 20 min. ved 225 på midterste ovnribbe.

Tips: Dejen er også egnet til pølsehorn og som pirogdej.

Tips om bagning:

  1. Hold lidt mel tilbage når du ælter dej. så kan du bedre styre, at dejen ikke bliver for tør. Under hævningen opsuger især kærner og groft mel fugtigheden fra dejen.

  2. Dejen skal æltes godt og grundigt (på maskine mindst 5 minutter, i hånden minds 100 æltetag) for at udnytte ,,glutennettet´´ og få et brød med en god konsistens.

  3. Læg et fugtigt klæde over dejen, mens den hæver. Der forhindrer overfladen i at tørre ud.

  4. Du kan spare energi ved at sætte småbrød f.eks. boller i kold ovn. Ovnen tændes og bagetiden forlænges med ca. 10 min.

  5. Gærbrød egner sig fint til frysning. Pak brødet ordentlig ind i tætlukket fryseegnet emballage. Holdbarhed: ca. 3 mdr. ved -18 C.

Kilde: Jan Heidelbach Jensen

 

 

Birthe's Madside