Birthe's Madside

 

Grovbrød, boller og flütes
Brød, flütes 2 brød
  • 50 g smør
  • 4 dl kærnemælk
  • 50 g gær
  • 4 dl tykmælk / a38
  • 1 spsk groft salt
  • 250 g fuldkornshvedemel
  • 750 g hvedemel (ca.)
  • Pensling:
  • Fløde eller sammenpisket æg
  • Pynt:
  • Mel

2 brød, eller 4 flütes og 16 boller.

Bagetid for brød: 30-40 min. ved 200 g - Bagetid for flütes og boller: 15-20 min. ved 200 g

Smelt smørret og kom det i en røreskål. Tilsæt den kolde kærnemælk. Rør gæren ud heri. Tilsæt øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Tag dejen ud på meldrysset bord og ælt den igennem med så meget mel, at den stadig er blød og smidig. Dæk dejen med et klæde, og lad den hæve et lunt sted, ca. 30 min. Ælt dejen igennem igen, og form den til 2 brød, der lægges på bageplade. Lad dem efterhæve ca. 20 min. Pensl brødene med fløde. Drys med fuldkornsmel eller almindeligt hvedemel og snit dem. Bag brødene på nederste ribbe i ovnen.

Flütes og boller: når dejen er hævet og æltet godt, deles den i 2 dele. Den ene del deles igen i 4 stykker, der trilles til 4 flütes. Den anden del deles i 16 stykker, der trilles til boller. De efterhæver 20 min. Pensles og bages midt i ovnen.

Kilde: Karolines Køkken 1

Martin Koch Villefrance, 14/8-95.

 

 

Birthe's Madside