Birthe's Madside

 

Den dejlige fødselsdagskringle
  • 350 g mel
  • 200 g smør
  • 40 g gær
  • 3 spsk sukker
  • 2 æg
  • ½ dl lunken mælk eller fløde
  • Fyld:
  • 75 g smør
  • 75 g sukker
  • evt. 50 g revet marcipan
  • 50 g rosiner
  • 25 g sukat
  • Pynt:
  • æg
  • sukker – gerne det grove perlesukker
  • hakkede mandler

Gæren røres ud i den lunkne fløde. Derpå hakker du smørret ud i melet sammen med sukker og de sammenpiskede æg, og heri hældes den udrørte gær. Det hele røres sammen og æltes derpå ud på bordet med lidt mel, der er holdt tilbage, eller måske lidt ekstra mel alt efter, hvor store æggene er. Dejen er blød og smidig, når den er æltet sammen. Straks rulles den ud til lange, brede bånd, der er ca. 12 cm brede. Fyldet røres sammen og lægges som en smal stribe på midten af dejen, der nu formes til en kringle, og kanterne af dejen kan ligesom trykkes lidt ind over fyldet, så det ikke bager ud. Hæver lunt i 30 min. Pensles let på dejsiderne med æg eller æggehvide, drysses med sukker, hakkede mandler eller nøddekerner og bager på nederste rille i ovnen ved 200° i 20 min., måske den sidste tid ved 225° . Dejlig er kringlen, den kan fryses og lunes, ligesom du også kan anvende dejen til to wienerbrødsstænger, der bager på samme måde og skæres ud som overskårne wienerbrød. Dejen er meget fin og nem at arbejde med.

Kilde: Birthes Madside - Mad/Bag lille 2

 

 

Birthe's Madside