Birthe's Madside

 

Fødselsdagskringle

Kringlen er festlig at se på og den er meget lækker med fyld af bl. a. marcipan, rosiner og sukat. Dejen til kringlen kan laves og formes og stilles på bagepladen til hævning på et køligt sted evt. i køleskabet 6-8 timer evt. natten over, før den bages.

  • 300 g mel

  • 200 g smør

  • 25 g gær

  • ½ dl fløde

  • 2 æg

  • 2 spsk sukker

  • Fyld:

  • 75 g smør

  • 75 g sukker

  • 80 g marcipan

  • 40 g hakket sukat

  • 50 g rosiner

  • Til pensling:

  • æg

  • Drys:

  • tesukker

  • mandelflager

Smuldr fedtstofffet i melet. Rør gæren ud i koldt fløde. Lav en fordybning i mel-fedtstofblandingen og kom gæren heri. Tilsæt de sammenpiskede æg og sukker og slå dejen sammen. Ælt den godt. Rul dejen ud til at aflangt stykke ca. 70 cm langt. Rør smør og sukker sammen til fyld og fordel det som en stribe ned langs midten af dejstykket. Riv marcipanen på den grove side af råkostjernet over fyldet. Drys med sukat og rosiner. Saml dejen om fyldet, form dejen til en kringle og læg den på sammenføjningen. Stil kringlen koldt mindst et par timer eller natten over. Pensl med æg og drys med tesukker og mandelflager. Bag kringlen ved 225 grader ca. 15 minutter. Kringlen er fryseegnet.

TIPS: Hakket pomeranskal kan også kommes i kringlen. I stedet for smør, sukker og marcipanfyld kan kringlen fyldes med kagecreme. Når kringlen er bagt, glaseres den med hvid glasur.

Kilde: Birthes Madside - Mad/Bag stor 2

 

 

Birthe's Madside