Birthe's Madside

 

Wienerbrødsdej - Hanekam og romsnegle
  • 25 g gær
  • 2 dl mælk
  • 1 spsk sukker
  • 1/4 tsk salt
  • 400 g mel
  • 200 g smør

Gæren smuldres i dejfadet. Hæld lidt af den kolde mælk i, rør gæren glat og hæld resten af mælken i. Tilsæt sukker, salt og det meste af melet. Ælt dejen hurtig sammen; den må ikke æltes som en brøddej, det vil gøre den vanskelig at have med at gøre. Rul dejen ud på melet bord, ca 1 cm tyk. Skær smørret, som skal være koldt men ikke hårdt, i skiver (det gøres nemmest med en ostehøvl) og dæk 2/3 af dejen med smør. Fold dejstykket uden smør over det smørbelagte og fold derefter den sidste del af dejen over. Rul dejen til dobbelt længde og læg den 2 gange sammen. Rul den ud igen og fold den 2 gange. Kommer smørret til syne, må dejen lægges koldt og rulles igen på melet bord.

Hanekam 16 stk.

  • Dej:
  • 1 portion wienerbrødsdej
  • Fyld:
  • 100 g smør
  • 75 g sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • Pynt:
  • æg til pensling
  • 10-12 mandler

Dejen rulles ud i ½ cm tykkelse og skæres i stykker á 10*10 cm. Rør fyldet ensartet og læg lidt på hvert stykke. Kanten pensles med sammenpisket æg, dejen foldes over, og kanten trykkes til. Skær 5-6 snit i kanten og læg hanekammene let bøjet på plade med bagepapir. Efterhæver til dobbelt størrelse. Pensles med æg og drysses med hakkede mandler. Bages på næstnederste rille i forvarmet ovn ved 225 grader i 15-20 min. Afkøles på rist.

Romsnegle 16 stk

  • Dej:
  • 1 portion wienerbrødsdej
  • Fyld:
  • 100 g smør
  • 75 g sukker
  • 2 tsk stødt kanel
  • 2 dl rosiner
  • Pynt:
  • 100 g florsukker
  • 2-3 tsk rom

Rul dejen ud på melet bord i en aflang plade ca 20*40 cm. Rør fyldet sammen og smør det på, men ikke helt ud til kanten. Drys rosiner på, og rul den sammen. Skæres i 1 ½ cm stykker og sættes på plade med bagepapir. Tryk snelene lidt flade og rosinerne ind i dejen. Efterhæver, tildækket og lunt, til dobbelt størrelse. Bages på næstnederste rille ved 225 grader i 15-20 min. Rør florsukker med rom og fordel det i snegleform på kagerne.

 

 

Birthe's Madside