Birthe's Madside

 

Bagels
30 stk.
  • 3/8 l kartoffelvand hældt fra almindelige kogte kartofler
  • 3 spsk honning
  • 3 spsk solsikkeolie
  • 5 æg
  • 800-900 g hvedemel
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 2 liter vand
  • 2 spsk brunt sukker

Rør det lunkne kartoffelvand så længe med honning og olie, at honningen bliver helt opløst. Pisk 4 æg let. Kom 800 g mel, gæren og saltet i en skål og bland det godt, hvorefter honningvandet røres i. De piskede æg slås i, eventuelt tilsættes mere mel, og dejen slås, til den løsner sig fra skålen. Ælt dejen godt i 10 min på et meldrysset bord. Form den til en kugle, som lægges i en skål smurt med olie. Læg film over skålen og lad dejen hæve i 90 min på et lunt sted. Dejen skal have dobbelt størrelse, når den er færdighævet. Varm ovnen op til 225 grader. Bring vandet i kog med sukkeret. Slå dejen ned og skær den i 30 små stykker. Form hvert stykke til en 15 cm lang, 1½ cm tyk pølse. Hver pølse formes til en ring, og enderne trykkes godt sammen. Hver gang en dejring er færdig, lægges den straks i det varme sukkervand. Når den kommer op til overfladen, vendes den og koger i ca. 1 min. Så tages den op med en hulske og lægges på en bageplade med bagepapir. 1 æg piskes let sammen. Brødringene pensles med ægget, sættes i ovnen på midterste ribbe og bager 10-15 min, til de er blevet brune. De holder sig friske i 3-4 dage.

Variation: Rugmels-bagels: I stedet for udelukkende at bruge hvedemel bruges 300 g groft rugmel, 400 g hvedemel og 100 g fuldkornsrugmel. Plus 1 ekstra tsk salt.

Kilde: Inge Lise Holm

 

 

Birthe's Madside