Birthe's Madside

 

Grunddej til surbrød

  • 1. dag:

  • 1 dl lunkent vand

  • 1 spsk kærnemælk eller yoghurt

  • 1 dl sigtemel

  • gær på størrelse med en ært eller citronkærne - altså ganske lidt!

  • 2. dag:

  • 1 dl håndvarmt vand

  • 1 dl grahamsmel, fuldkornsmel eller groft rugmel.

1. dag røres mel, væske og gær sammen og dækkes med film og står herefter lunt et døgn.

2. dag røres i blandingen fra 1. dag med ekstra vand og melet drysses over og det røres sammen. Herefter henstår det atter lunt et døgn. Hvis dejen herefter ikke lugter syrligt og viser tegn på en vis aktivitet - ja så står det et par døgn yderligere.

Og så gælder det bare om at passe godt på sin surdej - den kan jo principielt leve uendeligt, hvis den passes godt!

Opbevar den i køleskabet og lad en rest blive tilbage for hver gang den benyttes og læg lige så meget af det nye bagværksdej tilbage i glasset som der er taget. 2 dl surdej passer til et godt rugbrød.

Hvis surdejen ikke benyttes inden for en måned, så giv lidt vand og groft mel som "foder".

Kilde: Anne Majgaard, Berlingske Tidende -Niels K. Madsen

 

 

Birthe's Madside