Birthe's Madside

 

Håndæltet rugbrød med hurtig surdej
3 stk.
  • Surdej:

  • 1½ dl vand

  • 25 g gær

  • 1 spsk honning

  • 200 g kvark

  • 3 tsk salt

  • 1 spsk eddike

  • 1 kg rugmel

  • 250 g sigtemel

  • Rugdej:

  • 25 g gær

  • 5 dl lunkent vand

  • 1 spsk salt

  • 2 spsk solsikkeolie

  • 750 g rugmel

  • 250 g sigtemel

Tilberedningstid: 28 timer.

1. dag, surdej: Rør gæren ud i vand og tilsæt honning, kvark, salt og eddike. Rugmel og sigtemel tilsættes og æltes godt igennem. Drys lidt salt på toppen og læg et viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 24 timer.

2. dag, rugdej: Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og olie. Melet æltes i. Slå dejen godt inden den blandes med surdejen. Ælt godt til det er godt forenet. Del dejen i tre. Smør formene med med solsikkeolie og læg dejen i (2 forme á 1½ liter og 1 á 1 liter). Lav et rids langs overfladen og stil brødene til hævning et lunt sted i 1½ time. Sigt et tyndt lag mel oven på brødene. Bages ved 210°C i 1½ time. Vendes ud af formene og afkøles på rist.

Kilde: Evald Stæhr

 

 

Birthe's Madside