Birthe's Madside

 

Limpa (svensk krydret sigtebrød)  
1 brød

Limpa er et traditionelt gammelt svensk krydderbrød, som man laver en gang om ugen. Til en familie laver man ca. 4 brød samme dag, som så kan holde ugen ud. Det smager fortrinligt med den krydrede smag af anis og fennikel og den sprøde skorpe.

  • 3,5 dl vand

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk mørk sirup

  • 25 g gær

  • 1 tsk fennikel

  • 1 tsk anis

  • 350 g sigtemel

  • 300 g hvedmel

Opløs salt og sirup i lunkent vand og udrør gæren heri sammen med krydderier. Kom gradvist melet i og ælt dejen til den er smidig og slipper bordet let. Lav 1-flere runde (ligesom bondebrød) og sæt dem på en smurt bageplade. Hævning: tre kvarter. Sæt brødene i en 200 grader varm ovn og bag dem i en time. Pensl dem med vand to gange i løbet af bagningen (gør skorpen sprød). Pensl igen, når brødet kommer ud af ovnen.

Servering: Spis et varmt stykke limpa med smør og nyd den krydrede smag og sprøde skorpe uden andre forstyrrende sanseintryk.

Kilde: Søren Frimann Trads

 

 

Birthe's Madside