Birthe's Madside

 

Surbrød
  • 2 dl kærnemælk

  • 2 dl vand

  • 25 g gær eller en kump surdej

  • 1 spsk  salt

  • 2 spsk olie

  • 2 spsk sirup

  • 2-3 spsk kommen (evt. let knust)

  • ca. 700 g sigtemel

  • æggehvide til pensling

  • kommen til drys

Rør væsken sammen med gær eller surdej. Tilsæt salt, olie, sirup, kommen og pisk så meget mel i, at dejen får konsistens som ymer. Dæk den og lad den stå lunt i 12-24 timer.

Ælt dejen færdig. Hvis du har en mistanke om at surdejen ikke er særlig hævedygtig, kan du tilsætte en lille gnalling gær (4-5 g), der røres ud i vand, før dejen æltes færdig. Dejen deles i to og slå brødene op. Dæk dem godt, så overfladen ikke tørrer ud, lad dem hæve indtil de er lige ved at lette fra pladen. Det er ikke muligt, at give tider, når det gælder surdej, her må man støtte sig til sin erfaring. Brødene pensles med æggehvide og drysses med kommen, før de bages ca. 30 minutter ved 200 grader.

Kilde: Birthes Madside - Mad/Bag lille 5

 

 

Birthe's Madside