Birthe's Madside

 

Apfelstrudel (Østrigs berømte æblekage)

Denne kage siges at have været forbillede for de danske Wienerbrød. Sammenligningen halter dog noget.

  • færdige dejblade *)

  • Fyld (2-3 strudler):

  • 1 kg æbler

  • 100 g smør

  • 100 g fintsigtet rasp

  • 100 g melis

  • 50 g rosiner

  • 50 g mandler

  • revet skal af 1 citron

  • 1 tsk stødt kanel.

  • Til bestrygning af dejen og til bradepanden:

  • 100 g smeltet smør

  • Til at strø på den færdigbagte strudel:

  • flormelis

*) købes i etniske forretninger, enten som Strudeldej (østrigsk) eller som Yufka eller Fillo (orientalsk). Pas på, den rå dej har ringe holdbarhed, den skal helst bruges ret frisk, ellers smuldrer den, når den pakkes ud. Hvis den købes frossen, skal den være tøet helt op,før den pakkes ud. Optøet dej kan ikke genfryses. Vær derfor indstillet på at lave en stor portion Strudel, gerne 3 - 4 stykker. Den færdigbagte Strudel kan fryses (holdbarhed ca. 6 måneder). Prøv ikke at lave Strudeldej selv, det er meget besværligt.

  1. Smelt smørret i en kasserolle, hæld raspen i og rist den let. Afkøl.

  2. Skold, smut og mal mandlerne groft.

  3. Skræl æblerne, fjern kærnehus og skær i meget tynde skiver (brug evt. grøntsagssnittemaskine).

  4. Bland ristet rasp, mandler, æbler, melis, rosiner, citronskal og kanel i en skål.

  5. Smør en stor bradepande med smør.

  6. Læg et stor, fugtigt, opvredet viskestykke på bordet (større en dejfladerne), således at viskeskykket foran dig rager nogle cm ud over bordkanten. Læg en dejflade på viskestykket, således at en smal kant af dejen når til bordkanten. Stryg smeltet smør på med pensel. Læg endnu en dejflade nøjagtigt på den første. Smør med smeltet smør. Læg en stribe fyld på dejen nær den borterste kant. Undlad at komme fyld på ca. 5 cm af venstre og højre ende. Rul dejen sammen ved hjælp af viskestykket. Når fyldet er rullet ind i dejen (før rullen er færdig), bukkes sidekanterne indover. Rul videre helt til bordkanten. Dejrullen er nu lukket i begge ender. Holde bradepanden hen til bordkanten (med maven) og rul videre med viskestykket, således at dejrullen forsigtigt kommer ned i bradepanden. Rul den, således at dejendekanten vender nedad og flyt den, således at der er plads til den næste rulle. Stryg rullen med smør.

  7. Gentag hele operationen, indtil bradepanden er fyldt med ruller med lidt plads imellem (2 - 3 ruller).

  8. Forvarm ovnen til 225 grader. Bag midt i ovnen, først 10 minutter, derefter ved 200 grader til strudlen er lysebrun. (ca. 20 minutter).

Servering: Spises kold eller let lunet som dessert eller til te eller kaffe. Før servering strøs flormelis gennem en sigte over strudlen. Skær i ca. 5 cm brede skiver med skarp kniv. Det er en skør sag (det gør ikke noget at dejen knækker lidt her og der), men den smager herligt!

Kilde: Erik Somer

 

 

Birthe's Madside