Birthe's Madside

 

Kartoffelsalat 2
  • 1 kg kogte, pillede kartofler (ca. 1,2 kg rå)
  • 4 dl ymer, A38 eller A-tykmælk
  • 1 spsk. sennep
  • 1 tsk groft salt
  • 1 knsp. stødt hvid peber
  • 1-2 tsk. sukker
  • ½ finthakket løg (40 g)
  • 1 bundt finthakket purløg (25 g)

Rør ymer eller lignende sammen med de øvrige ingredienser. Skær kartoflerne i skiver, og vend dem i dressingen.

Tips: Salaten smager bedst, hvis den får lov at trække en time og ikke er for kold ved serveringen.

Dijonsennep kan være skarp i smagen, når den bruges som krydring i et magert produkt som ymer eller lignende. Brug evt. sød fransk sennep eller halvt af hver. Smag dig frem til den variation, du bedst kan lide.

Til kartoffelsalat er små og faste kartofler bedst, f.eks. Asparges. Andre kartoffelsorter som f.eks. Sava og Folva er også velegnede.

Kartoffelsalat med friske krydderurter kan holde sig nogle dage i køleskab.

Har du lyst til at eksperimentere lidt med smagen, er her nogle forslag

Fynsk: Erstat 1 dl ymer eller A38 med 100 gram rygeost 5%.

Dansk med karry: Tilsæt 2 tsk. karry, og erstat de finthakkede løg med finthakkede rødløg.

Dansk med dild: Erstat purløg med en masse fintskåret dild - lækkert især til de nye kartofler.

Dansk med ærter: Erstat sennep, løg og purløg med 1-2 tsk. citronsaft og 250 g ærter - evt. friskbælgede.

Indisk: Erstat sennep og purløg med 1 spsk. friskhakket korianderblade (eller ¼ tsk. stødt koriander), ½ spsk. hakkede mynteblade (eller 1 tsk. tørret), 1 spsk. finthakket frisk ingefær (eller ½ tsk. stødt) og 1 finthakket chili (eller ½ tsk. stødt sød chili).

Italiensk: Erstat sennep og purløg med 1-2 spsk. kapers og 50 g ansjoser skåret i små stykker. Tilsæt evt. også 50 g hakkede oliven.

Kilde: Levnedsmiddelstyrelsen: "Livet er Fedt", 1996 - Af kok og madskribent Sandra Leigh Draznin

 

 

Birthe's Madside