Birthe's Madside

 

Surkål på Slavkos måde

  • 1-2 hvidkålshoveder

  • 1 spsk salt pr. liter vand (ca.)

Kog salt og vand, til saltet er opløst. Lad det køle af.

Rens imens hvidkålshovederne. Fjern de yderste blade, skær evt. dårlige steder af og skær hul i bunden af kålhovedet, så hele rodstokken fjernes.

Læg kålhovedet i en stor gryde, hæld saltvand på og læg øverst en tallerken med en vægt på, så den holder sig nede i saltlagen. Man kan også skære kålen i mindre stykker, hvis man f.eks. vil lave surkål med flæsk eller servere kogt surkål til forskellige kødretter.

Efter nogle dages forløb stiger der ofte urenheder op til overfladen.

~ Tro ikke, at der er noget i vejen med din kål, sådan skal det være, fortæller Slavko, og viser, hvordan man fjerner skummet fra overfladen og smider det ud. Det gøres hver eller hveranden dag.

~ Hvor lang tid det tager? Tja, det beror på smagen. Nogen vil have en kraftigere saltopløsning, som giver en syrligere kål, andre foretrækker mindre salt, som giver en mildere kål. Man kan også påvirke kålens smag ved at lade den stå længere eller kortere tid. I et varmt rum går det naturligvis hurtigere, men 10-14 dage er som regel tilpas.

 

 

Birthe's Madside